Robot Cubetto is binnen! – Educatief houten speelgoed 3+ [video]

Eindelijk konden we Cubetto uitpakken en proberen! Cubetto is een klein houten robotje waarmee kinderen leren programmeren zonder dat ze daar een scherm bij nodig hebben. Je gebruikt alleen een kleurrijke stoffen wereldkaart, het houten programmeerbord met gekleurde blokjes en het houten robotje Cubetto.

Door de gekleurde blokjes in een bepaalde volgorde op het programmeerbord te leggen, kun je Cubetto overal naartoe laten rijden. In een eerder een artikeltje schreef ik waarom ik hem als eerste lid van onze robotfamilie heb uitgekozen.

Kickstarter project

Omdat dit een Kickstarter project was, moesten we vijf maanden wachten tot Cubetto geleverd werd. Kickstarter is een crowdfundingplatform. Daarop presenteer je je idee en zo probeer je geld te verzamelen om het te realiseren. Dit Cubetto Kickstarter project is inmiddels succesvol afgerond en Cubetto is nu overal verkrijgbaar! Ik vertrouwde erop dat Cubetto een succes zou worden en ik ben blij dat ik als een van de velen het project heb kunnen ondersteunen door een pre-order te doen.

Voorpret

Nadat ik in juli 2016 op ‘bestel’ had geklikt, wilde ik meteen aan onze zoon Vico (toen 3,5) vertellen dat er een klein robotvriendje onze kant op kwam. Zijn zusje Giuliana was toen nog net iets te jong (2,5) om dit te begrijpen. Ik heb Vico de officiële Primo Toys YouTube-video laten zien en uitgelegd hoe hij met Cubetto kon spelen. Hij wilde de video steeds opnieuw zien en ik vroeg me af of hij echt begreep wat ik hem probeerde uit te leggen. Ik kreeg mijn antwoord toen we Cubetto voor het eerst gingen uitproberen. Daarover lees je hieronder!

Uitpakken

Ik besloot in de maanden die we moesten wachten tot Cubetto geleverd werd geen enkele review te bekijken, puur omdat ik het voor onszelf spannend wilde houden. Je weet wel, zo’n Sinterklaasavondgevoel.
Eindelijk was het zover! Terwijl zijn kleine zusje een middagdutje deed, doken Vico en ik volg ongeduld de doos in. Ik wilde alles eerst even alleen met Vico ontdekken, zodat ik hem in alle rust het idee achter Cubetto kon uitleggen.

Ik had twee dingen besteld. Ten eerste de Cubetto playset (met een wereldkaart, het programmeerbord, de programmeerblokjes en natuurlijk Cubetto zelf) en een extra Adventure pak (waarin nog eens vier wereldkaarten zaten). De verpakking ziet er keurig uit en is zelfs zo stevig dat we hem gewoon blijven gebruiken om de spullen netjes in op te bergen. Super.

Coding for kids - Unboxing Cubetto image

Eerste ontmoeting

Allereerst was ik blij verrast toen ik ontdekte dat de wereldkaarten van stof zijn. Ik verkeerde in de veronderstelling dat ze van papier zouden zijn, wat ook goed was geweest, maar natuurlijk veel fragieler. Ik weet niet waarom ik dat dacht, misschien zag ik dat in een vroege prototypefase van het project. Maar kinderen banjeren, springen en kruipen nogal veel, dus hoera voor stof! Verder ben ik heel blij met hoe stevig alles is. Het programmeerbord, Cubetto en de wereldkaarten zijn ook mooi afgewerkt en vooral erg schattig.

Voor het eerst uitproberen

Dit was het moment van de waarheid voor mij. Zou Vico snappen wat de bedoeling was? Zou hij het überhaupt leuk vinden om met Cubetto te spelen? Tot mijn blijdschap begreep hij het concept meteen! Al voordat ik de batterijen erin had gedaan, was hij bezig om gekleurde blokjes op het programmeerbord te leggen. Ik denk dat hij het snel oppikte omdat de playset er uitnodigend uitziet en makkelijk te gebruiken is. Ook de helder geïllustreerde handleiding hielp, evenals het feit dat hij kort daarvoor de Primo Toys YouTube-video had gezien.

Cubetto plezier

Een herhaling leren maken

Het doel van Cubetto is om het robotje van punt A naar punt B te laten rijden. Dat doe je door de programmeerblokjes op het houten programmeerbord te leggen. De ‘gewone’ programmeerblokjes zijn: groen = ga vooruit, geel = draai links, rood = draai rechts. Dat snapte Vico vrijwel direct. Hij kon Cubetto meteen al een stukje laten rijden. De programmeer-uitdaging is om Cubetto lange stukken te laten afleggen met zo min mogelijk blokjes of hem speciale bewegingen te laten maken, zoals rondjes draaien. Hierin speelt het blauwe functieblokje een belangrijke rol.

Voorbeeldje van een loop (“loep”).

In de foto hieronder zie je dat Cubetto zestien keer rechtsom (rode blokjes) gaat draaien omdat we voor de lol alle blauwe functieblokjes achter elkaar in de hoofdprogramma-slinger (rechts) hebben gelegd. In het speciale functievakje (links) hebben we vier rode (rechtsom) blokjes gelegd. Het programma begint bij het eerste blauwe blokje, dit blokje ‘leest’ wat er in het speciale functievakje ligt en voert dat uit. In dit geval liggen er vier rode blokjes. Als je die uitvoert, draait Cubetto vier keer rechts om zijn as. Een volledig pirouette dus. Dan gaat het programma door naar het tweede blauwe blokje, dat ‘leest ook die vier rode blokjes, en Cubetto draait wederom vier keer om zijn as. Enzovoort. Hoppa, nu snap jij (en snappen je kids) een belangrijk stukje van programmeren, namelijk herhaling (ook wel een ‘loop’ genoemd).

Tot slot

Het is geweldig om te zien hoe het concept van Cubetto kinderen vanaf 3 jaar op een laagdrempelige en speelse manier laat kennismaken met computational thinking. Voor Vico was het een grandioos succes. Hij heeft wel anderhalf uur lang allerlei routes bedacht en geprobeerd en we hebben heerlijk samen gespeeld. Super qualitytime. Toen Giuliana (2,5) later uit haar bedje kwam en zag waar we mee bezig waren, wilde ze Cubetto meteen knuffelen. We probeerden haar uit te leggen wat we aan het doen waren. Al snel begon ze blokjes op het bord te leggen. Ik merkte dat ze de basis vrij snel doorhad, maar voor de uitvoering moesten we natuurlijk nog een paar keer rustig samen spelen. Ik kan niet wachten om Cubetto aan nog meer kinderen voor te stellen!

Denk jij dat jouw kind(eren) het leuk zouden vinden om met Cubetto te spelen? Laat het me weten via het reactieformulier hieronder!

P.S. Cubetto is al helemaal in elkaar gezet. Als je je eigen robot wilt bouwen, kun je ook een robotkit kopen. Denk bijvoorbeeld aan de Insectbot die ik samen met Vico in elkaar heb gezet. Meer daarover lees je hier… 

Robo groetjes,

Francesca

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.