Osmo Coding ontdekt! – Programmeerspel 5+

Kijk nou wat ik vond, supergaaf. Hij kwam dan ook meteen op mijn verlanglijstje. Met het Osmo game platform voor de iPad kunnen kinderen (5 jaar en ouder) aan de slag met echte objecten als letterbordjes, puzzelstukjes, pen en papier. Osmo heeft nu een nieuwe game toegevoegd waarmee kinderen kunnen programmeren met vrolijk gekleurde, magnetische programmeerblokjes.

[update 22 januari] Inmiddels heb ik de Osmo Genius Kit en de Osmo Coding set binnen. Bekijk de video en lees over onze eerste indruk in dit nieuwe artikel.

Wat is Osmo Coding

Om het codingspel te kunnen spelen, heb je een paar spullen nodig: de Osmo Genius Kit (6+) of de Osmo Starter Kit en het uitbreidingsspel Osmo Coding. Ik heb mijn set via bol.com gekocht. Op de iPad download je de Osmo Coding-app, die alleen werkt met de base en het speciale spiegeltje. In de Osmo Coding-app leeft een lief groen beestje genaamd Awbie, dat zoveel mogelijk aardbeien moet verzamelen. Om Awbie te laten lopen, moet je de magnetische programmeerblokjes op de juiste manier voor de iPad aan elkaar leggen en vervolgens op de run-knop drukken. Via een speciaal opzetstukje (het spiegeltje) dat je op de iPad hebt geschoven leest de camera van de iPad de programmeerstapjes. Awbie doet precies wat je hebt geprogrammeerd: lopen, springen, draaien, wapperen en natuurlijk aardbeien eten.

osmo coding

Achtergrond

De bedenkers van Osmo, de studenten Ariel Zekelman en Felix Hu, zijn lid van het Tangible Interaction Design and Learning (TIDAL) Lab. In dit project, dat ze in eerste instantie Strawberries noemden, probeerden ze tastbare elementen te combineren met programmeren. Felix heeft zelfs leren programmeren tijdens het bedenken, onderzoeken en maken van het platform. En gaandeweg kwam hij erachter dat programmeren eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, het is vooral een andere manier van denken. En dat is precies wat hij en Ariel met Osmo Coding duidelijk willen maken: programmeren is niet moeilijk, het is gewoon een andere manier van denken. Programmeren is een probleem zo oplossen dat een computer het ook snapt (computational thinking).

Binnenkort verschijnt er op Robotvilla een video over de Osmo Genius Kit en Osmo Coding! Wil je iets specifieks terugzien in de video? Laat het me weten via het reactieformulier! (Wil je wat anders kwijt? Let me know!)

Robo groetjes,

Francesca

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.