Robot Cubetto besteld! – Programmeren voor kinderen 3+

Cubetto december 2016

Ik heb hem besteld! Dit schattige houten robotje genaamd Cubetto leert kinderen programmeren. Ik heb lang nagedacht over welke robot ik als eerst zou aanschaffen voor de kinderen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Cubetto van Primo Toys en dit is de reden waarom:

Cubetto

Cubetto sluit precies aan bij onze behoefte en zijn uiterlijk past bij onze smaak: met zijn vierkante houten lijfje en zijn lieve gezichtje ziet hij er schattig uit. Ook de wereldkaarten die erbij zitten, zien er super kleurrijk en leuk uit.

Cubetto with girl

Mijn dochter Giuliana (3 jaar oud) speelt met Cubetto.

Programmeren voor kinderen

Cubetto is al in elkaar gezet, dus we kunnen er meteen mee aan de slag. We leggen de wereldkaart op de grond, pakken het programmeerbord erbij en zetten Cubetto op zijn eerste locatie op de kaart. Dan is het verhalentijd: we bedenken waar Cubetto naartoe moet rijden. Bijvoorbeeld naar het kasteel! We wijzen Cubetto de weg door de juiste programmeerblokjes op het programmeerbord te plaatsten. Elk blokje heeft een kleur en die kleur geeft een richting aan. Draai links, draai rechts, een vakje vooruit of een speciale beweging.

Naar het kasteel

Kijk naar de foto hieronder en bedenk maar eens welke programmeerblokjes Cubetto nodig heeft om naar het kasteel te rijden… Hint: het pijltje boven op Cubetto geeft aan welke kant hij op kijkt. (*het antwoord staat onder aan dit artikel.)

Cubetto overhead photo

Bron: http://designformankind.com/wp-content/uploads/2016/03/cubetto-6.jpeg

Tot slot

Ik wil de fantasie van mijn kids prikkelen. Terwijl we praten over de kleurrijke wereldkaarten en samen avonturen verzinnen, leren ze spelenderwijs programmeren. Uiteindelijk kunnen ze natuurlijk zelfstandig met Cubetto spelen, hoewel mama eigenlijk ook wel heel graag wil blijven meedoen…;). Nu snap je waarom ik, na veel beraad en research, heb gekozen voor Cubetto als eerste lid van onze robotfamilie!

En? Had je de stapjes naar het kasteel goed?

Robo groetjes,
Francesca

Antwoord: Naar het kasteel 

*Als je goed kijkt, zie je een pijltje boven op Cubetto staan. Cubetto kijkt op de foto naar de benedenrand van de wereldkaart.

Optie 1: Cubetto kan niet zwemmen en gaat via de woestijn naar het kasteel. Daarvoor moet hij twee slagen naar links (of naar rechts) draaien, zodat hij vooruit kijkt richting de cactus. Dan moet hij een vakje naar voren rijden (naar de cactus…) en vervolgens een slag naar links draaien. Dan kijkt Cubetto naar het kasteel. Nu moet hij nog een vakje naar voren rijden en dan is hij bij het kasteel!

Optie 2: Cubetto kan wel zwemmen en gaat lekker door het water naar het kasteel. Daarvoor moet hij een slag naar rechts draaien, een vakje naar voren rijden (in het water), weer een slag naar rechts draaien en tot slot een vakje naar voren rijden. Dan is hij bij het kasteel!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.