Robot kit bouwen met zoonlief [video]

Laatst was ik lekker aan het surfen op het web. Ik was op zoek naar leuke gadgets en vond deze gave, op Arduino gebaseerde mini robotkit van DFRobot. Hij lijkt een beetje op een insect en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze het een Insectbot noemen. Het is een DIY robotkit en hij is bedoeld voor kinderen (ook grote mensen-kinderen) van 6 jaar en ouder.

Maar ik dacht dat mijn vierjarige zoon Vico het bouwen van dit robotje ook wel tof zou vinden, dus heb ik het ding direct in mijn digitale winkelwagentje gemikt. In dit artikel vertel ik hoe ons Insectbotje (mijn zoon heeft hem Olika Bolika gedoopt) tot leven kwam.robot kit Insectbot box

De robot komt uit China, dus moesten we een aantal weken in spanning wachten. Maar eindelijk was het dan zover. We gingen direct aan de slag. Ik legde Vico uit dat we een robotje gingen bouwen. Zijn grote vragende blauwe kijkers zeiden genoeg: “Een robot mama?” Hij vond het superleuk, maar snapte natuurlijk niet helemaal wat er ging gebeuren. We hadden nog nooit eerder zoiets gemaakt. Ik was benieuwd hoe lang hij op mijn schoot zou blijven zitten, hoe lang hij er lol in zou hebben.

Tijd om onze robot te bouwen!

Ik wees hem op het tekeningetje op de mooie doos. Vervolgens maakte ik de doos open en keerde ‘m om. Er rolden allemaal kleine pakketjes met hardware op tafel, samen met een handleiding. Nadat we even door de handleiding, met hele duidelijke foto’s, hadden gebladerd, snapte Vico beter wat de bedoeling was. Superenthousiast pakte ik mijn schroevendraaiersetje, schaartje en tangetje en samen gingen we aan de slag.

Robot kit - Insectbot

robot kit Insectbot parts image

Was het moeilijk om te bouwen?

De robot was redelijk simpel om te maken. We hebben er iets langer dan een uur over gedaan, maar het kan sneller. Ik was ondertussen ook met mijn camera’s voor de video aan het rommelen. Vico hielp met het openen van alle zakjes, waarna hij de inhoud uiterst secuur bekeek. Tijdens het bouwen mocht hij de schroefjes, draadjes, tie-wraps en rubberen pootjes vastmaken en proberen uit te leggen wat er in de handleiding stond. Het enige waar ik moeite mee had, was om de metalen draadpootjes op de juiste manier te buigen. Dat duurde veel langer dan ik had verwacht. De metalen draden zijn erg stevig, mijn handen niet. Ik maakte ook nog een foutje door alle drie de draden op dezelfde manier te buigen, terwijl de middelste twee pootjes net even anders gebogen moesten worden. Het duurde even, maar het lukte. Dit zegt overigens meer over mij dan over de robotkit ;).

 

Iets anders waar ik een beetje moeite mee had, was het vastschroeven van het hoofd (de nek?) op een van de servo’s. De servo’s zijn die blauwe blokjes met die witte propellordingetjes eraan. De meegeleverde schroefjes pasten gewoon niet zo lekker. Dit geldt overigens ook voor de schroefjes die de servo’s bij elkaar moeten houden. Maar met een beetje doorzettingsvermogen (en geluk) is het dan toch gelukt om de robot in elkaar te zetten. De Insectbot wordt geleverd met een voorgeprogrammeerde chip die de robot laat lopen en ervoor zorgt dat hij obstakels ontwijkt, erg cool. Je kunt ook je eigen programma schrijven en in de Insectbot uploaden, maar daar zijn we nog niet aan toegekomen.

Tot slot

We hebben heel veel lol en qualitytime gehad tijdens het bouwen van dit robotje. Hij en zijn zusje, dat inmiddels wakker was geworden, zagen met verbazing hoe het robotje tot leven kwam. Zie hun reactie in de video als de robot voor het eerst aan gaat. Goud waard!

Zou jij het leuk vinden om zo’n robotje te bouwen?

Misschien vind je het leuk om meer over Arduino te lezen, dat kan bijvoorbeeld in dit artikel!

Robo groetjes,
Francesca

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.