• RT @MomsCanCodePgh: Looking for #developers & #programmers to volunteer 1hr of their time to teach webinars online! Suggestions include: Be…

      Feb 19, 2018

Robot kit bouwen met zoonlief [video]

Laatst was ik lekker aan het surfen op het web, opzoek naar leuke gadgets, toen ik deze gave op Arduino gebaseerde mini robot kit van DFRobot tegenkwam. Hij lijkt een beetje op een insect en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze het een Insectbot noemen. Het is een DIY robot kit en hij is bedoeld voor kinderen (ook grote mensen-kinderen) van 6 jaar en ouder. Echter dacht ik dat mijn vierjarige zoon Vico het bouwen van dit robotje ook wel tof zou vinden dus heb ik het ding direct in mijn digitale winkelwagentje gemikt. In dit artikel vertel ik het verhaal over hoe ons Insectbotje (genaamd “Olika Bolika”, bedacht mijn zoon <3) tot leven kwam.robot kit Insectbot box

De robot wordt verstuurd vanuit China, dus na een aantal weken in spanning te hebben gewacht op de robot kit, was het dan eindelijk zover. Tijd om ermee aan de slag te gaan. Ik legde Vico uit wat de bedoeling was en dat we een robotje gingen bouwen. Zijn grote vragende blauwe kijkers zeiden genoeg. “Een robot mama?”. Hij vond het super leuk maar snapte natuurlijk niet helemaal wat er ging gebeuren. We hadden nog nooit eerder zoiets gemaakt. Ik was benieuwd hoelang hij op mijn schoot zou blijven zitten en lol had.

Tijd om onze robot te bouwen!

Ik liet het tekeningetje op de mooie doos zien en opende het vervolgens en keerde het om. Er rolde allemaal kleine pakketjes met hardware op tafel, samen met een handleiding. We bladerde even door de handleiding heen en doordat het hele duidelijke foto’s bevat, snapte Vico beter wat de bedoeling was. Super enthousiast pakte ik mijn schroevendraaiersetje, schaartje en tangetje en gingen aan de slag.

Robot kit - Insectbot

robot kit Insectbot parts image

Was het moeilijk om te bouwen?

De robot was redelijk simpel om te maken. We hebben er iets langer dan een uur over gedaan, maar het kan snellen. Ik was ondertussen ook aan het rommelen met mijn camera’s voor de video. Vico hielp met het openen van alle zakjes en hij bekeek alles uiterst secuur. Tijdens het bouwen mocht hij de schoefjes, draadjes tie-wraps en rubberen pootjes vastmaken en proberen uit te leggen wat er in de handleiding stond. Het enige waar ik moeite mee had, was om de metalen draadpootjes op de juiste manier te buigen. Dat duurde veel langer dan verwacht. De metalen draden zijn erg stevig maar mijn handen daarentegen niet. Ik maakte ook nog een foutje door alle drie de draden op dezelfde manier te buigen, terwijl de middelste twee pootjes net even anders gebogen moesten worden. Het duurde even maar het lukte, dit zegt overigs meer over mij dan over de robot kit 😉

 

Een ander ding waar ik een beetje moeite mee had was het vastschroeven van het hoofd/nek op een van de servo’s. De servo’s zijn die blauwe blokjes met die witte”propellor-dingetjes” eraan. De meegeleverde schroefjes paste gewoon niet zo lekker. Dit geldt overigens ook voor de schroefjes die de servo’s bij elkaar houden. Maar met een beetje doorzettingsvermogen (en geluk) is het dan toch gelukt om het in elkaar te zetten. De Insectbot komt met een voorgeprogrammeerde chip die de robot laat lopen en obstakels ontwijkt, erg cool. Je kunt ook je eigen programma schrijven en uploaden in de Insectbot, maar daar zijn we nog niet aan toegekomen.

Tot slot

We hebben heel veel lol en quality time gehad tijdens het bouwen van dit robotje. Hij en zijn zusje, die inmiddels wakker was geworden, hebben met verbazing gekeken hoe het robotje tot leven kwam, zie de reactie in de video als de robot voor het eerst aan gaat. Goud waard!

Zou jij het leuk vinden om zo’n robotje te bouwen?

Misschien vind je het leuk om meer over Arduino te lezen, dat kan bijvoorbeeld in dit artikel!

Robo knuffels,
Francesca

This content is also available in: enEnglish

Laat een reactie achter