• RT @MomsCanCodePgh: Looking for #developers & #programmers to volunteer 1hr of their time to teach webinars online! Suggestions include: Be…

      Feb 19, 2018

Robot Cubetto is binnen! – Educatief houten speelgoed 3+ [video]

Eindelijk konden we Cubetto uitpakken en uitproberen! Cubetto is een klein houten robotje waarmee kinderen leren programmeren zonder een scherm te gebruiken. Je gebruikt alleen een kleurrijke stoffen wereldkaart, het houten programmeer-bord met gekleurde blokjes en het houten robotje Cubetto. Door de gekleurde blokjes in een bepaalde volgorde op het programmeerbord te leggen, kun je Cubetto overal naar toe laten rijden waar je maar wilt. Ik schreef eerder een artikeltje waarom ik het heb gekocht en waarom ik hem als eerste lid van onze robotfamilie heb uitgekozen.

Kickstarter project

Omdat dit een Kickstarter project was, moesten we 5 maanden wachten tot hij geleverd werd. Kickstarter is een crowdfunding platform. Je presenteert je idee en probeert op die manier geld te verzamelen om je idee werkelijkheid te maken. Dit Cubetto Kickstarter project is inmiddels succesvol afgerond en Cubetto is nu overal verkrijgbaar! Ik ben blij dat ik als een van de velen het project heb kunnen ondersteunen door te een pre-order te doen en erop te vertrouwen dat dit een succes zou worden.

Voorpret

Ik wilde nadat ik in Juli 2016 op “bestel” had geklikt meteen aan onze zoon Vico (toen 3,5) vertellen dat een klein robotvriendje onze kant op kwam. Zijn zusje Giuliana was toen nog net iets te jong (twee) om dit te begrijpen. Ik heb Vico de officiële Primo Toys YouTube video laten zien en uitgelegd hoe hij met Cubetto kan spelen. Hij wilde video steeds weer opnieuw zien en ik vroeg me af of hij echt begreep wat ik hem probeerde uit te leggen. Ik kreeg mijn antwoord toen we Cubetto voor het eerst gingen uitproberen, dat lees je hieronder!

Uitpakken

In de maanden die we moesten wachten tot Cubetto geleverd werd besloot ik geen enkele andere review te bekijken, puur omdat ik het spannend voor onszelf wilde houden. Je weet wel, zo’n Sinterklaasavond-gevoel.
Eindelijk was het zover! Toen zijn kleine zusje een middagdutje deed, doken Vico en ik meteen die doos in. Ik wilde eerst even rustig een op een met Vico ontdekken, zodat ik hem in alle rust het idee erachter uit kon leggen.

Ik had twee dingen besteld: De Cubetto play set; met een wereldkaart, het programmeerbord, de programmeerblokjes en natuurlijk Cubetto zelf. Ik bestelde ook een extra Adventure pak waarin nog eens vier wereldkaarten zaten. De verpakking ziet er keurig uit en is zelfs zo stevig dat we deze gewoon blijven gebruiken om de spullen netjes in op te bergen. Super.

Coding for kids - Unboxing Cubetto image

Eerste ontmoeting

Allereerst was ik heel blij verrast dat de wereldkaarten van stof zijn. Ik was in de veronderstelling dat ze van papier zouden zijn. Hetgeen ook goed zou zijn geweest , maar natuurlijk veel fragieler. Kinderen banjeren, springen en kruipen nogal veel, dus hoera voor stof! Ik weet niet waarom ik dacht dat het van papier zou zijn, misschien zag ik het in een vroeg prototype fase van het project.  Verder ben ik heel blij met hoe stevig alles is. Het programmeerbord, Cubetto en de wereldkaarten zijn mooi afgewerkt, stevig maar vooral erg schattig.

Voor het eerst uitproberen

Dit was het moment van de waarheid voor mij. Zou Vico snappen wat de bedoeling was? Zou hij het überhaupt leuk vinden om met Cubetto te spelen? Tot mijn blijdschap begreep Vico het concept meteen! Toen ik de batterijen er nog niet eens in had zitten was hij al bezig om gekleurde programmeerblokjes op het programmeerbord te leggen. Ik denk dat hij het snel oppikte omdat de play set er uitnodigend uitziet, het makkelijk te gebruiken is, het een helder geïllustreerde handleiding heeft en omdat hij de Primo Toys YouTube video nog voor ogen had.

Cubetto plezier

Een herhaling leren maken

Het doel van Cubetto is om hem van punt A naar punt B te laten rijden, door gebruik te maken van het houten programmerbord waarop je programmeerblokjes kunt leggen. De “gewone” programmeerblokjes zijn groen = ga vooruit, geel = draai links, rood = draai rechts. Deze snapte Vico vrijwel direct. Hij kon Cubetto meteen al een stukje laten rijden. De programmeer-uitdaging zit echter in de lange stukken die Cubetto kan afleggen of uitvoerige bewegingen laten maken zoals rondjes draaien. Hier speelt het blauwe functie-blokje een belangrijke rol.

Voorbeeldje van een loop (“loep”).

Hieronder in de foto zie je dat Cubetto 16x rechtsom (rode blokjes) gaat draaien omdat we voor de lol alle blauwe functie-blokjes achter elkaar hebben gelegd in de “hoofdprogramma-slinger”.  In het speciale functievakje hebben we 4 rode (rechtsom) blokjes gelegd. Het programma begint bij het eerste blauwe blokje, dit blokje “leest” wat er in het speciale functievakje ligt en voert dat uit. In dit geval liggen er 4 rode blokjes in en deze worden uitgevoerd waardoor Cubetto vier keer rechtsom om zijn as draait. Een volledig pirouette dus. Dan gaat het programma door naar het tweede blauwe blokje, deze “leest” ook die 4 rode blokjes en Cubetto gaat wederom 4x om zijn as enzovoort. Hoppa, nu snap jij (en je kids) een belangrijk stukje van programmeren, namelijk “herhaling” (ookwel een “loop” genoemd).

 

Tot slot

Het is geweldig om te zien hoe dit concept van Cubetto de basis stappen van “Computational Thinking” op een super laagdrempelig niveau beschikbaar maakt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het was een grandioos succes. Vico heeft wel anderhalf uur allemaal routes bedacht en geprobeerd en we hebben heerlijk samengespeeld. Super Quality Time. Qiuliana (2,5) kwam haar bedje later uit en zag waar we mee bezig waren. Ze weilde Cubetto meteen knuffelen en we probeerde haar  uit te leggen wat we aan het doen waren. Al snel begon ze blokjes op het bord te leggen. Ik merkte dat ze de basis al snel begreep, maar voor de uitvoer moeten we natuurlijk nog een paar keer rustig samen spelen. Ik kan niet wachten om Cubetto aan nog meer kinderen voor te stellen!

Denk jij dat jou kind(eren) het leuk zouden vinden om te spelen met Cubetto? Laat me weten on de reacties hier beneden!

P.S Cubetto is al helemaal voor ons in elkaar gezet, Maar als je je eigen robot wilt bouwen kunt je denken aan een robot kit zoals de Insectbot die samen met Vico in elkaar heb gezet. Meer daarover lees je hier… 

Robo groetjes,

Francesca

This content is also available in: enEnglish

Laat een reactie achter