• RT @MomsCanCodePgh: Looking for #developers & #programmers to volunteer 1hr of their time to teach webinars online! Suggestions include: Be…

      Feb 19, 2018

Arduino starter kit – Bouw je eigen electro projecten 6+

Arduino beginner kit

Ik ontdekte het Arduino platform doordat Rustem Arkishbekov het erover had in zijn introductie video van Robo Wunderkind. Rustem is de bedenker van Robo Wunderkind en hij vertelde dat hij op de universiteit robotjes bouwde op basis van het Arduino (UNO) platform. In de video zie zijn robotjes rondrijden en dat heeft me nieuwsgoerig gemaakt naar wat datArduino platform nou eigenlijk is, dus ging ik op onderzoek uit.

Verward maar vastberaden

In de eerste instantie begreep ik er helemaal niets van. Zelfs toen ik de Wikipedia pagina erbij had gehaald, begreep ik nog niet goed wat Arduino precies is of doet. Waarom zou ik het gebruiken? Waarvoor gebruik je het? Hoe? Wat doet het eigenijk? Ik bleef graven en ik moest en zou snappen wat dat Arduino ding nou was.

Ik kwam erachter dat het een zogenoemde microcontroller is. Een Arduino kan componentjes  zoals lampjes (LEDjes), een ventilatortje, een buzzertje, een LED schermpje of een motortje aansturen. Er zijn nog veel meer componenten die met je ermee kan besturen. Het dingetje heeft een geheugen en het verstaat een specifieke (programmeer)taal. Daarnaast heeft hij een hele boel “stekkergaatjes” (pinnetjes) om signalen op te ontvangen en mee te versturen. Een signaaltje is een electrisch stroompje en dat stroompje kan aan of uit zijn. (Een beetje aan bestaat niet…:)).

Arduino by DFRobot

Voorbeeld

Als we bijvoorbeeld een LED-lampje aan wil laten gaan, dan zal het LEDje een klein stroompje moeten krijgen zodat hij kan gaan gloeien. Met behulp van een soort prikbordje (een “breadboard”), wat draaitjes, het LEDje en een weerstandje, kunnen we een schakelingetje bouwen die het LEDje aan laat gaan. Hiervoor hoven we niets te programmeren. Dat weerstandje zorgt ervoor dat er niet teveel stroom naar het LEDje stroomt. Dat vindt het LEDje niet zo leuk en dan doet hij het niet meer. Als we vervolgens de Arduino bijvoorbeeld aansluiten op USB port op de computer, dan vloeit de stroom van de USB-port naar de Arduino, door de draadjes naar de LED en dan gaat het lampje aan! MAGISCH!

Fantasie en creativiteit

Dus, we kunnen prototypes bouwen van electrische schakelingen met dit platform. We kunnen schakelingen uitproberen, componentjes besturen en ontdekken hoe dingen werken. Als we onze fantasie gebruiken, kunnen we zelfs een project leuk aankleden door er een thema omheen verzinnen. Bijvoorbeeld: Maak van een saai draaiend motortje een leuk molentje maken van papier. Misschien wel met een LED-lampje op het dak, ik verzin maar wat. Wie weet bouwen we er een kijkdoos omheen ofzo!

Heb jij een leuk idee? Laat het me weten, dan probeer ik het te bouwen zodat we er samen van kunnen leren! 

Open Source

Ik wil graag meer leren over Arduino en het met jullie delen op Robotvilla. Om dit te kunnen doen, ben ik opzoek gegaan naar een mooie beginners-kit. Je kunt er velen vinden op internet omdat Arduino een zogenaamd open-source platform is. Dit betekent dat andere mensen gewoon een Arduino op de markt mogen uitbrengen met hun eigen naam erop. Soms heten ze ook anders, zoals Funduino of Geekcreit. Zodoende is de ene Arduino (en kits) goedkoper dan de andere.

Arduino beginners-kit

Uiteindelijk vond ik een hele mooie kit, genaamd “The Beginner Kit for Arduino. Deze staat voor niet al te veel op DFRobot.com. Ik heb deze gekozen omdat er 15 projectkaarten bij zitten om lekker me te stoeien. Op de website van DFRobot kun je ook allerei hulp en documentatie vinden. Tevens is alles netjes verpakt en elk componentje is voorzien van een keurig labeltje. Zo weet ik wat bijvoorbeeld een 220R Resistor (weerstand) is als ik die nodig heb voor een project. In andere kit’s krijg je alles in een zak bij elkaar gegooid en dan weet ik het ook niet meer, het is al een uitdaging opzich. De officiele Arduino Starter kit is ook mooi, maar een stukje duurder. (en laat ik nou een echte Hollander zijn als ik niet voor een… 😉 )

Arduino kit open

Het lijkt me leuk om mijn Arduino avonturen te delen met jullie hier op Robotvilla, zodat we samen kunnen leren en ontdekken.

Laat me weten als jij ook lekker bezig bent met Arduino. Of misschien heb je een vraag of een leuk idee? Laat het me weten in de reacties hieronder! 

 

Robo groetjes,

Francesca

 

This content is also available in: enEnglish

Laat een reactie achter