Geen-zorgen-klokje voor mijn zoontje > deel 1 < Arduino project

Arduino smiley dot matrix

“Ik wil bij jou blijven mama… Wanneer kom je me halen?”

“Hoe lang duurt het? Ik mis je, mama. Ik wil niet…”, zegt mijn kleine man met een zacht stemmetje terwijl hij zijn kleine armpjes stevig om mijn nek heeft geslagen. Ik vind dit soort momenten altijd zo moeilijk. Vico’s eerste schooldag komt eraan en dus ook een bak nieuwe indrukken en stressmomenten. Dit is zijn eerste keer in een nieuw schoolgebouw, met een nieuwe juf en nieuwe kinderen, die waarschijnlijk allemaal net zo zenuwachtig zijn als hijzelf. (Wat totaal niet helpt natuurlijk…) Voor Vico is niet weten wanneer ik hem weer kom ophalen de grootste veroorzaker van spanning. Dus is het hoog tijd voor een Arduino-project waarmee ik mijn kleine grote man kan helpen in zijn eerste week (of weken) op school!

Arduino - sketch backpack project image

Het plan

In dit artikel vertel ik over mijn Arduino-project: Het geen-zorgenklokje voor mijn kleine man. Vico kan nog niet klokkijken, dus bedacht ik iets waarmee ik hem een idee kan geven hoe lang het nog duurt voor ik hem weer kom ophalen. Als hij dat weet, kan hij hopelijk meer genieten van zijn dag. Het plan is om met behulp van een Arduino-microcontroller en een 8×8 dot matrix ledmodule een aftellertje te maken dat hij in of op zijn schooltas kan dragen. Ik hoor je denken: Wat zeg je nou toch allemaal Francesca, wat technisch! Ho wacht, het is niet moeilijk. Een dot matrixmodule is gewoon een rastertje met 8×8 lampjes (ledjes) en een Arduino is een kleine microcontroller die de ledjes aanstuurt. (In dit artikel vertel ik meer over Arduino.)

Ardiuno by DFRobot

Van idee naar werkelijkheid

Allereerst vroeg mijzelf af: Oké Fran, denk na… Hoe ga ik dit geen-zorgenklokje realiseren? Ik was een beginner met Arduino, dus om erachter te komen hoe die dot matrix en die Arduino werkten, probeerde ik met een animatie de ledjes aan te sturen zodat ze kolom voor kolom zouden uitschakelen. Het idee daarachter was dat als alle ledjes uit waren, de schooltijd voorbij was en ik op het schoolplein zou staan. Dit was eigenlijk best simpel met alle voorbeeldcode en YouTube-video’s die er te vinden zijn op internet.

Draadloze stroom, maar hoe dan?

Het idee was om het kleuterklokje in of aan Vico’s rugtasje te bevestigen. Dus vroeg ik me af hoe ik draadloze stroom kon krijgen. Internet to the rescue! Na enige tijd zoeken kwam ik bij een bedrijf genaamd Adafruit uit. Een heel, heel, HEUL cool bedrijf, midden in New York. Adafruit is opgericht door Limor Fried, ook wel bekend als Ladyada.

“Haar doel is om de beste online elektronicaplek te maken, met de beste producten en de beste uitleg, voor mensen met elk ervaringsniveau en van alle leeftijden die willen leren over elektronica.”

Adafruit.com

Nadat ik compleet verzonken was in dit juweeltje van een website vond ik de PowerBoost 500 Shield van Adafruit. Een ‘shield’ is een stukje hardware dat je op de Arduino kunt prikken. Je maakt er als het ware een soort lasagne van elektronica van. Deze shield is speciaal gemaakt om een batterij op te zetten zodat je een Arduino van batterijstroom kan voorzien. Precies wat ik zocht! Nu kon ik het klokje echt draagbaar maken.

Maar de torenhoge verzend- en invoerkosten weerhielden mij ervan om regelrecht via de Adafruit website te bestellen. Gelukkig vond ik een Nederlandse online elektronicazaak, Sossolutions, die ook spullen van Adafruit verkoopt, dus bestellen maar!

Adafruit powerboost shield image

Afbeelding hierboven: PowerBoost Shield 500 van Adafruit. Je moet een beetje solderen, maar laat dat je niet afschrikken. Het is gewoon een vorm van lijmen, maar dan met heet metaal. Meer hierover in deel 2 van dit artikel.

Na een hele tijd wachten op de shield en de batterij kan ik inmiddels met trots vertellen dat het me de avond voor de eerste schooldag toch nog is gelukt! Het kleuterklokje kwam tot leven! In deel 2 lees je hoe dit ging.

Ik vind het superleuk om wat van je te horen, dus laat gerust een reactie achter. Wat vind jij van dit klokjesidee? Heb je vragen, opmerkingen, of heb jij een leuk idee voor een project? Laat het me weten via het reactieformulier hieronder. 

Robo groetjes!

Francesca

Volg mijn blog met Bloglovin

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.