• RT @MomsCanCodePgh: Looking for #developers & #programmers to volunteer 1hr of their time to teach webinars online! Suggestions include: Be…

      Feb 19, 2018

Geen-zorgen-klokje voor mijn zoontje > deel 1 < Arduino project

Arduino smiley dot matrix

“Ik wil bij jou blijven mama… Wanneer kom je me halen?”

“Hoe lang duurt het? Ik mis je, mama. Ik wil niet…” zegt mijn kleine man met een zacht stemmetje met zijn kleine armpjes stevig om mijn nek. Ik vind dit soort momenten altijd zo moeilijk. Vico zijn eerste schooldag komt eraan en dus ook een bak nieuwe indrukken en stressmomenten. Dit wordt voor hem de eerste keer in een nieuw schoolgebouw, een nieuwe juf en nieuwe kinderen, die waarschijnlijk allemaal net zo zenuwachtig zijn als hijzelf. (Wat totaal niet helpt natuurlijk…) Het de grootste veroorzaker van spanning bij Vico is; het niet weten wanneer ik hem weer kom ophalen. Dus, tijd voor een Arduino project om mijn kleine grote man hiermee te helpen in zijn eerste week (of weken) op school!

Arduino - sketch backpack project image

Het plan

In dit artikel vertel ik over mijn Arduino project: Het geen-zorgen-kleuterklokje voor mijn kleine man. Vico kan nog geen klokkijken en dus bedacht ik een oplossing zodat hij een idee krijgt van hoe lang het nog duurt voor ik hem weer kom ophalen, waardoor hij hopelijk meer kan genieten van zijn dag. Het plan is om met behulp van een Adruino microcontroller en een 8×8 dot matrix LED module een aftellertje te maken, die hij in of op zijn schooltas kan dragen. Ik hoor je denken: “Wat zeg je nou toch allemaal Francesca, wat technisch!” Ho wacht, niet moeilijk: Een dot matrix module is een gewoon een rastertje met  8×8 lampjes (LEDjes) en een Arduino is een kleine microcontroller die de LEDjes aanstuurt. (In dit artikel vertel ik meer over wat een Arduino is.)

Ardiuno by DFRobot

Van idee naar werkelijkheid

Allereerst vroeg mijzelf af: “Ok Fran, denk na… Hoe ga ik dit kleuterklokje werkelijkheid maken?” Ik ben een Arduino beginner dus om erachter te komen hoe die dot matrix en die Arduino werkt, probeerde ik met een animatie met de LEDjes aan te sturen zodat ze kolom voor kolom zouden uitschakelen. Het idee daarachter was, dat als alle LEDjes uit zijn, de schooltijd voorbij is en ik op het schoolplein sta. Dit was eigenlijk best simpel met alle voorbeeld code en Youtube video’s die er te vinden is op internet.

Draadloze stroom, hoe dan?

Het idee is dat het kleuterklokje in of aan Vico’s rugtasje bevestigd wordt.  dus ik vroeg me af hoe ik draadloze stroom kon maken. Internet to the rescue! Na enige tijd zoeken kwam ik bij een bedrijf genaamd Adafruit uit. Een heel heel HEUL cool bedrijf, midden in New York. Adafruit is opgericht door Limor Fried, ookwel bekend als Ladyada.

“Haar doel is de beste online electronica plek te maken, met de beste producten en uitleg, voor elk ervaringsniveau en voor alle leeftijden die willen leren over electronica.”

Adafruit.com

Nadat ik compleet verzonken was in dit juweeltje van een website vond ik de PowerBoost 500 Shield van Adafruit. Een “shield” is een stukje hardware dat je op de Arduino kunt prikken. Je maakt er als het waren een soort lasagne van electronica van. Dit shield is speciaal gemaakt om een batterij op te zetten zodat je een Arduino van batterijstroom kan voorzien. Precies wat ik zocht! Nu kan ik het klokje echt draagbaar maken.

Echter, de verzend- en invoerkosten zijn enorm hoog, dus dat weerhield mij ervan om regelrecht via de Adafruit website te bestellen. Gelukkig vond ik een Nederlandse online electronicazaak Sossolutions die ook Adafruit spullen verkoopt dus, bestellen maar!

Adafruit powerboost shield image

Afbeelding hierboven: PowerBoost Shield 500 van Adafruit. Je moet een beetje solderen maar laat je dat niet intimideren. Het is gewoon een vorm van lijmen, maar dan met heet metaal. In deel 2 van dit artikel hierover meer.

Na een hele tijd wachten op het shield en batterij kan ik inmiddels kan ik met trots vertellen dat het me de avond voor de eerste schooldag toch nog is gelukt! Het kleuterklokje kwam tot leven! Lees erover in deel 2 lees je hoe dit ging.

Ik vind het super leuk om wat van je te horen dus laat gerust een reactie achter. Wat vind jij van dit klok idee? Heb je vragen, opmerkingen of heb jij een leuk idee voor een project? Laat me weten in de reactie hier beneden. 

Robo groetjes!

Francesca

Volg mijn blog met Bloglovin

This content is also available in: enEnglish

Laat een reactie achter