• RT @MomsCanCodePgh: Looking for #developers & #programmers to volunteer 1hr of their time to teach webinars online! Suggestions include: Be…

      Feb 19, 2018

OSMO Coding 5+ [video]

Ik had even tijd nodig om wat  ideëen gedachten te ordenen en onderzoeken want ik heb een heel erg leuk idee. Daarover later meer. Laat ik het oppakken waar ik gebleven was, namelijk het bewerken van mijn OSMO Coding video. Lang verhaal kort, ik ben mijn SD kaartje met OSMO videootjes verloren. Gelukkig had ik de eerste clips er al vanaf gehaald voordat ik de kaart ergens op de grond heb laten vallen op kantoor maar ik had lang niet genoeg voor een leuke video, dus ging ik daarmee aan de slag. Zie de video hierboven voor onze OSMO Coding indruk.

Nadat ik OSMO in de zomer van 2016 had gevonden, overwoog ik het aan te schaffen. Destijds was het nog niet verkrijgbaar in Nederland en waren de importkosten heel hoog. Gelukkig heb ik daar even mee gewacht want een paar maanden later kon ik OSMO ook gewoon bij Bol bestellen. Heel fijn!

Het Systeem

Voordat je met OSMO kunt spelen, moet je het OSMO base system hebben. Dat is een voet voor je iPad en een spiegeltje voor over de camera. De camera wordt gebruikt om het stukje tafel voor de iPad mee te zien want daar leg je de programmeerblokjes neer. Ik heb gekozen voor de OSMO Genius set omdat daar nog 3 extra spellen bij zitten: Tangram, Words en Numbers (apps zijn in het Nederlands). Uiteraard heb ik daar OSMO Coding bij gekocht en zelfs nog iets later de OSMO Magical Creative Experience waarmee je je tekeningen tot leven kan laten komen. Ook heel cool maar nu even niet voor op dit blog 🙂

Het Spel

Het idee achter OSMO Coding is dat je kunt programeren met echte tastbare objecten, in dit geval kleurrijke programeerblokjes. Met die programmeerblokjes, die je voor de iPad op tafel legt, laat je het lieve beestje Awbie door zijn wereld wandelen, op zoek naar aarbeien en zijn vriendjes. In dit eerdere artikel kun je meer lezen over het spel. Vandaag vertel ik over onze eerste indruk. Mijn zoontje begon met OSMO toen hij net 4 jaar oud was. Op deze leeftijd kan hij nog niet alleen met het spel spelen omdat hij nog niet goed kan tellen en de getallen nog niet herkent. Dit is wel belangrijk want je telt continu het aantal stappen die Awbie moet zetten. Quality moeder-zoon tijd dus. [Update: het is nu een paar maanden later, hij is nu 4,5 en hij begint de getallen te herkennen en zijn eigen oplossingen te verzinnen! Zo leuk om te zien!]

Eerste indruk

Ik heb een lijstje met puntjes bijgehouden die mij opvielen toe we OSMO Coding voor het eerst gingen spelen:

  1. Voordat ik OSMO besteld had, hebben we samen op YouTube gekeken wat OSMO is om er zo een beetje bekend mee te raken. (Dat werkt eigenlijk heel goed voor alles waar je de kids mee in aanraking wil laten komen…)
  2. We zijn helemaal gek op de leuke muziek in het spel. Daar worden we heel vrolijk van.
  3. Osmo Coding heeft hele goede automatische opslag. Wij speelde het in het begin op een antieke iPad2 die stampvol met spelletjes zat dus niet genoeg geheugen had. Die iPad crashde daardoor een paar keer (onze fout) maar het spel startte toch weer op en we konden verder waar we gebleven waren.
  4. Je kunt heel weinig (niets) fout doen in het spel. Als Awbie de verkeerde kant op loopt, dan botst hij hooguit tegen een boom en dan ga je gewoon verder. Heel fijn om frustratie te voorkomen.
  5. Sinds de aanschaf heb ik een paar updates voorbij zien komen die de gameplay te goede komen. Het is nu nog duidelijker en makkelijker om netjes door het spel te manouvreren. Zo kan je nu door het hele level scrollen om te kijken waar je heen wilt en het spel, eerder was het beeld beperkt tot de randen van de iPad. En het spel toont nu ook de blokjes die je voor je legt, als extra feedback. Go team Osmo Coding!

Laat me jouw ervaring met OSMO Coding weten. Ik ben benieuwd!

Robo groetjes,

Francesca

 

 

This content is also available in: enEnglish

Laat een reactie achter