* Knutsel je eigen robot met de BYOR-kit [video]

Wat een lol hadden Vico (5 jaar) en ik tijdens het maken van onze High Five Robot met de Build Your Own Robot-kit (BYOR-kit) van het Solly Systeem! Toen we de robot aanzetten en zijn arm ineens tot leven kwam, was ons geluk compleet. *MEP* deed ‘ie. Dikke pret! Vico en ik maakten een zelfverzonnen High Five Robot. Niet zomaar een kartonnen robot van doosjes en een keukenrol, maar eentje die echt beweegt en dingen ziet en hoort. Geweldig toch? Knutselen 2.0!

BYOR-kit dikke pret

BYOR-kit | Oorzaak en gevolg

Ik hoor je denken: Oh, een robot die beweegt en ziet en hoort, dat is vast heel moeilijk! Nee dus! Want daar heeft het team van Build Your Own Robot voor gezorgd! Het zit als volgt: We hebben allemaal weleens van oorzaak-gevolg gehoord, toch? Als je iets in gang zet, kun je een reactie verwachten. Ditzelfde principe geldt ook voor de input en output van elektronische onderdeeltjes. Dat gaat als volgt: Als dit sensortje licht ziet, dan gaat er een lampje branden, of: Als ik aan dit knopje draai (input), dan gaat dit motortje harder of zachter draaien (output).

Hoe werkt het?

In de BYOR-kit zitten allemaal elektronische onderdeeltjes die heel gemakkelijk met elkaar te verbinden zijn door middel van een zogenaamd ‘Easyboard’. Aan de ene kant van het Easyboard sluit je met een kabeltje de blauwe onderdelen aan (de input-onderdelen) en aan de andere kant komen de groene onderdelen (de output-onderdelen.). Dan nog even de batterij aansluiten (de USB-stroomvoorziening) en je knutselcreatie komt tot leven. Zo kun je bijvoorbeeld een afstandssensor aansluiten op een servomotor. Een servomotor beweegt naar een bepaalde positie zodra hij een signaaltje van de inputkant van het Easyboard krijgt. Als de sensor iets waarneemt, dan gaat de servomotor draaien. Volgens dat principe hebben we de High Five robotarm gemaakt. Dat is overigens niet het enige wat je met de BYOR-kit kunt doen. Met de Arduino-interface kun je het Easyboard zelfs anders programmeren, zodat deze een andere functionaliteit krijgt. Maar zover zijn we (nog) niet gekomen.

Misschien denk je: Wow, wacht even, is dat niet gevaarlijk? Nee hoor, want alle onderdeeltjes zijn goed beschermd. Bovendien gaat het hier zeker niet om hoogspanning. Lees even het boekje, daarin staat precies hoe je het langst plezier kunt hebben van je onderdeeltjes.

BYOR-kit High Five Robot image

Voorbereiding

Vico is 5 jaar oud. Knutselen is niet echt zijn favoriete bezigheid, zeker niet als het project niet goed is voorbereid. Hij voelt zich dan al snel overweldigd en heeft er geen zin meer in omdat hij het niet wil verprutsen. (Perfectionisme komt me heel bekend voor…) Ik heb op school afgekeken hoe ze de knutsels daar voorbereiden. De juffen leggen de redelijk kant-en-klare onderdelen alvast op de tafeltjes klaar en ze hebben ook al een voorbeeld uitgewerkt. Dat vond ik een goed plan. Zodoende zat ik de avond voordat Vico en ik aan de slag zouden gaan op mijn werkzolder te bedenken wat we gingen bouwen en welke spulletjes we daarvoor nodig hadden. Ik had al een paar weken kleine doosjes en keukenrollen gespaard, want ik wist dat de BYOR-kit eraan zat te komen. (10 punten voor de voorbereiding, goed bezig mama!) Ik knutselde alvast een hoofd met ogen in elkaar en tekende de High Five Robot op een A4’tje, zodat ik Vico nog beter kon uitleggen wat we van de doosjes en de lange rol gingen maken. Dit werkte prima, we konden direct aan de slag. Natuurlijk maakte ik er een videootje van. Ik hoop dat je het leuk vindt. Laat het me even weten, ok?

Genieten

Het in elkaar knutselen van de supertoffe High Five Robot was weer een heerlijk quality time momentje met Vico. Hij is er apentrots op en we hebben veel ontdekt en geleerd. Het was zo leuk om te zien hoe hij op onderzoek uitging en allerlei toepassingen bedacht. “De lamp is zijn neus!” of “Kijk mama, een echt wiel, dat moet gaan draaien!” Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat we zoveel plezier zouden hebben met de kleine elektrische componentjes. Juist omdat het niet meer dan componenten zijn, kun je je fantasie de vrije loop laten. BYOR heeft zelfs een aantal inspirerende video’s gemaakt. Dus als je niet weet waar je moet beginnen, dan gaan die zeker helpen.

Tot zover dit review. Nu ga ik een tweede kitje bij BYOR bestellen zodat Vico en dochterlief, vriendjes of Robotvilla-bezoekertjes er tegelijkertijd mee kunnen spelen.

Robo groetjes,

Francesca

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met BYOR van Solly Systems.

Ben je geïnteresseerd? Hier vind je nog meer artikeltjes over spelen met robots. Enjoy!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.