• RT @MomsCanCodePgh: Looking for #developers & #programmers to volunteer 1hr of their time to teach webinars online! Suggestions include: Be…

      Feb 19, 2018

* Knutsel je eigen robot met de BYOR-kit [video]

Wat een lol hebben Vico (5 jaar) en ik gehad met het maken van onze High Five Robot met de Build Your Own Robot-kit (BYOR-kit) van Het Solly Systeem. Zeker toen de arm van onze robot ineens tot leven kwam toen we hem aanzette. *MEP* deed ‘ie. Dikke pret! Vico en ik maakte een zelfverzonnen High Five Robot en niet zomaar een kartonnen robot van doosjes en een rol maar eentje die echt beweegt en dingen ziet en hoort. Geweldig toch? Knutselen 2.0!

BYOR-kit dikke pret

BYOR-kit | Oorzaak en gevolg

Ik hoor je denken “Oh, een robot die beweegt enzo, dat is vast heel moeilijk!”. Nee dus! Want daar heeft het team van Build Your Own Robot voor gezorgd! Het zit zo; Van ‘oorzaak-gevolg’ hebben we allemaal van gehoord, toch? Als je iets in gang zet kun je een reactie terug verwachten. Dit zelfde principe geldt ook voor ‘input’ en ‘output’ van electronische onderdeeltjes. Denk aan: “Als dit sensortje licht ziet, dan gaat er een lampje branden.” of “Als ik aan dit knopje draai (input),  dan gaat dit motortje harder of zachter draaien (output).”

Hoe werkt het?

In de BYOR-kit zitten allemaal electronische onderdeeltjes, die heel gemakkelijk aan elkaar te verbinden zijn door middel van een zogenaamd “Easyboard”. Aan de ene kant van het Easyboard sluit je met een kabeltje de blauwe onderdelen aan (de input onderdelen) en aan de andere kant komen de groene onderdelen (de output onderdelen.). Dan nog even de batterij aansluiten (de USB-stroomvoorziening) en je knutselcreatie komt tot leven. Zo kun je bijvoorbeeld een afstandssensor aan een Servomotor aanlsuiten. (Een servomotor beweegt naar een bepaalde positie als hij een signaaltje van de inputkant van het Easyboard krijgt.) Als de sensor iets waarneemt dan gaat de servomotor draaien. Zo hebben we de High Five robotarm gemaakt. Dat is overigens nog niet alles want je met de BYOR-kit kunt, want je kunt zelfs het Easyboard anders programmeren middels de Arduino interface zodat deze een andere funtionaliteit krijgt. Zover zijn we (nog) niet gekomen.

Misschien denk je: “Wow, wacht even, is dat niet gevaarlijk?” Nee hoor, want alle onderdeeltjes zijn goed beschermd en het gaat hier zeker niet om hoogspanning. Lees even het boekje, daarin staat precies hoe je het langst plezier kunt hebben van je onderdeeltjes.

BYOR-kit High Five Robot image

Voorbereiding

Vico is nu 5 jaar oud. Knutselen is niet echt zijn favoriete bezigheid en zeker niet als het niet goed voorbereid is. Het is dan al snel overweldigend en dan heeft hij er geen zin meer in omdat hij het in zijn ogen niet wil verprutsen. (Perfectionisme komt me heel bekend voor…) Ik heb afgekeken hoe ze op school de knutsels voorbereiden. De juffen leggen de redelijk kant en klare onderdelen klaar op de tafeltjes en ze hebben een voorbeeld uitgewerkt. Goed plan en zodoende zat ik de avond voordat we aan de slag gingen op mijn werkzoldertje te bedenken wat we gingen bouwen en welke spulletjes we ervoor nodig hadden. Ik had al een paar weken wat kleine doosjes en rolletjes opgespaard want ik wist immers dat de BYOR-kit eraan zat te komen. (10 punten voor de voorbereiding, goed bezig mama! ) Ik knutselde alvast een hoofd met ogen in elkaar en tekende de High Five Robot op een A4tje zodat ik Vico nog beter kon uitleggen wat we van de doosjes en de lange rol gingen maken. Dit werkte prima en we gingen aan de slag. Natuurlijk maakte ik een videootje en ik hoop dat je het leuk vindt, laat me even weten, ok?

Genoten

Het was weer een heerlijk quality time momentje met Vico, waarin we een super toffe High Five Robot hebben geknutseld. Vico is er apentrots op en we hebben veel ontdekt en geleerd. Het was zo leuk om te zien hoe hij op onderzoek uitging en allerlei toepassingen bedacht. “De lamp is zijn neus!” of “Kijk mama, een echt wiel, die moet gaan draaien!”. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat we zoveel plezier met de kleine electrische componentjes zouden hebben. Juist omdat het alleen de componenten zijn, kan je fantasie de vrije loop. BYOR heeft zelfs een aantal video’s ter inspiratie gemaakt dus als je niet weet waar je moet beginnen, dan gaat dat zeker helpen.

Tot zover deze review want nu ga ik een tweede kitje bestellen bij BYOR zodat dochterlief, vriendjes of Robotvilla bezoekertjes er tegelijkertijd mee kunnen spelen.

Robo groetjes,

Francesca

* Dit artikel is een samenwerking met BYOR van Solly Systems.

Ik heb meer robot artikeltjes indien je geïnteresseerd bent. Enjoy!

This content is also available in: enEnglish

Laat een reactie achter