• @simply_cima 😃Mine are 5,5 and almost 4. Sooooon siz... Soooon!!! It’s coming! In the meantime, do enjoy crawling a… https://t.co/PHUghqDSxB

   Jun 22, 2018

Blog

This content is also available in: enEnglish

Mijn 3D printer avontuur [video]

Hoe werkt 3D printen eigenlijk?

Echte 3D dingen uit kunnen printen is natuurlijk supertof. Denk bijvoorbeeld aan beeldjes, objecten voor in huis zoals een vaas of een handig ding zoals een gitaarhouder of onderdelen voor een Arduino project zoals een autootje of een robot. Je kunt het zo gek niet verzinnen en je kunt het 3D tekenen en uitprinten. In dit artikel vertel ik het verhaal over mijn 3D printer, van de aanschaf tot mijn eerste print. (meer…)

This content is also available in: enEnglish

Logo’s op het kinderatelier [video]

Mijn allereerste echte volle Robotvilladag was meteen gewijd aan het kinderatelier want het was eindelijk zover dat de kar werd voorzien van het officiële Robotvilla logo’s! Een hele bijzondere dag, waarop mijn ontwerp van geïllustreerde Adobe Illustrator afbeelding tot leven kwam op de kar. Het heeft op zich laten wachten omdat het Robotvilla merk en beeldmerk door een registratieprocedure van maanden zijn gegaan voordat het officieel geregistreerd kon worden. Jup, ik mag nu een ® bij het logo zetten en dat moest ik nog verwerken in het logo.

Robotvilla logo

Logo ontwerpproces

Ik heb het logo samen met mijn zoontje Vico (toen 3,5 jaar oud) ontworpen. Althans, het robotje dat erin verwerkt zit. Het robotje heeft ook een naam. Hij heet “Muizernaik”, ook die naam is bedacht door Vico. Ik weet nog goed dat we aan tafel zaten en dat ik Vico vroeg hoe het robotje eruit moest zien. Ik vroeg dan: “Moet het robotje een rond hoofdje hebben? Vierkant? Halfrond misschien?”. Dan tekende ik het op een stukje papier en dan wees hij aan of hij probeerde ook een vormpje te tekenen om te laten zien hoe hij het wilde hebben.

A4tje met viltstift tekeningen van VicoAfbeelding: Hoe het robotje “Muizernaik” ontstond (2015)

De heren van Elway Designs in Hilversum hebben het kinderatelier voorzien van een geweldige stickers zoals je in de video hierboven kunt zien. Ik ben heel erg blij met het resultaat en ik denk dat ik nu niet meer onopgemerkt door de straten zal rijden. Weer een stapje verder!

Robo groetjes,

Francesca

This content is also available in: enEnglish

Paarse laptops en oranje muisjes voor de kinderen
Paarse laptops en oranje muisjes voor de kinderen

De zoektocht naar laptops.

Om aan de slag te kunnen met programmeren hebben de kinderen natuurlijk een computertje nodig. Dat was best een punt, want tja, computers zijn ontzettend duur. Aangezien ik alles voor Robotvilla zelf financier, was het de uitdaging om veel voor weinig te vinden. Het voelde een beetje als onbegonnen werk, maar waar een wil is, is een weg. Ik begon op Twitter en Instagram met een oproep voor gebruikte laptops. Ik heb ontzettend lieve reacties ontvangen van mensen die bereid waren hun oude laptop te doneren aan Robotvilla. Punt was, dat deze lieve mensen in Amerika wonen en dat het heel veel geld kost om de laptops naar Nederland te versturen. Verder zoeken dan maar. “Het komt, als het komt”, dacht ik.

Paarse laptops…

Ik volg een aantal hele leuke mensen op Instagram die aan de andere kant van de wereld ook Robotvilla-achtige dingen ondernemen. In een van de foto’s zag ik dat ze blauwe laptopjes gebruiken in de lokaaltjes en dat staat natuurlijk ontzettend feestelijk. Ik vroeg aan ze wat voor laptopjes dat waren en het bleken HP Stream laptopjes te zijn. Uiteraard dook ik meteen internet op en het bleek al snel om een ouder model te gaan, dus zeer moeilijk verkrijgbaar. Toch vond er eentje op eBay en eentje op Amazon maar wederom allemaal in het buitenland en dus weer die hoge verzend- en importkosten en ik had 7 of 8 stuks nodig…

Comfomart in Eindhoven

Toen kwam ik via mijn Google search op Comfomart, een online computerwinkel in Eindhoven, terecht. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag dat ze 10(!) (TIEN) stuks op voorraad hadden in het paars!!! (Helemaal Robotvilla natuurlijk!) Ik wilde niet te vroeg juichen want ik heb vaker meegemaakt dat de voorraadaanduiding op de website niet overeenkomt met de werkelijkheid en ze waren voor mijn budget nog best aan de prijs. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en ze te bellen om te vragen naar de voorraad, en om ze mijn Robotvilla-verhaal te vertellen in de hoop op wat hulp. Je moet weten dat ik geen sterke beller ben, ik vind het altijd spannend op de een of andere manier. Dit was dus alleen al een kleine overwinning voor me.

Ik raakte in contact met de algemeen directeur, een ontzettend aardige man die erg enthousiast is over Robotvilla en bereid was te helpen. 🎉 Dat gaf energie! Superleuk. Hij bood de paarse laptops met een mooie korting aan en ik bood op mijn beurt aan om hun logo op mijn site te zetten als dank. Zo zie je maar; waar een wil is, is een weg! Super dankbaar voor de samenwerking met Comfomart in Eindhoven een dikke aanrader voor als je ook eens wat computerspul nodig hebt. 👍

en oranje muisjes

De laptopjes zijn niet compleet zonder computermuisjes. Ik kwam erachter dat ook die dingen superduur zijn. (De hele goedkope waren te lelijk en dat zou zonde zijn van die mooie paarse laptopjes). Ik besloot dat de muisjes oranje moesten zijn, geheel in stijl van de kleuren van Robotvilla. Gelukkig hebben we van die mooie Chineese websites als AliExpress waar je voor super weinig spullen kunt kopen zonder hele hoge verzendkosten. Ik besloot de gok te wagen en een berg oranje muisjes te bestellen. Het duurde ongeveer een maand voordat ik ze binnen had en gelukkig doen ze het ook nog!

Missie: Laptops voor Robotvilla = GESLAAGD...

Ik ben benieuwd hoe de kinderen het vinden! Dit is een megastap dichterbij het operationeel krijgen van het atelier. Wil jij ook samenwerken met Robotvilla? Leuk! Laat het me weten en stuur me een mailtje!

Robo groetjes,

Francesca

This content is also available in: enEnglish

Meer tijd voor Robotvilla!
Meer tijd voor Robotvilla!

Meer tijd voor Robotvilla!

Om Robotvilla als kinderatelier en levendig blog een serieuze kans te geven, heb ik een serieuze beslissing moeten nemen. Ik heb mijn freelance user experience design werktijd, mijn core business, met 1 dag ingekort om zo tijd te kunnen investeren in mijn startup. Dat betekent; minder inkomsten, dus meer financiële druk maar wel meer tijd om mijn Robotvilladroom werkelijkheid te kunnen maken. Ik vond het een pittige beslissing we hebben immers een gezin om te onderhouden, mijn maar het voelt als het juiste besluit. Uiteraard is dit in overleg met mijn man Vincent gedaan.  Elke donderdag is vanaf april 2018 mijn Robotvilladag, een dag waarin ik keihard werk aan superleuke projecten, videos maak en artikelen schrijf voor dit blog.

Robotvillaprojecten

Zo lees je binnenkort over de volgende supertoffe dingen:

 • Het 3d printer avontuur, van het in elkaar zetten tot de eerste (succesvolle) 3d print,
 • De zelfgemaakte “cameraslider” (een glijstang waarlangs mijn camera kan glijden) waarmee ik hele toffe videos kan maken. De slider heb ik nodig voor het filmen van de hieronder genoemde projecten.
 • Het maken van een superleuk digitaal juweel,
 • Hele leuke piratenstripverhalen waarmee je leert over electronische schakelingen en onderdeeltjes,
 • Een houten zelfmaak computerkit met een educatief Mincraft spel,
 • Plezier met een katachtig programeerbare Lego robot (Je weet wellicht wel welke ik bedoel 😉 ),
 • Een drone die je kunt programmeren met een hele leuke programmeren voor kinderen app,
 • en ik introduceer de Robotvillaboekenkast waarin ik kinderboeken bespreek die gaan onderwerpen die uiteraard aansluiten bij Robotvilla.

Heb jij nog onderwerpen of boeken die je door Robotvilla wil laten uittesten? Stuur dan even een mailtje! Dankzij mijn Robotvilladonderdagen heb ik tijd om hieraan te werken, iets waarvoor ik heel erg dankbaar ben dat het mogelijk is 🎉.

Robo groetjes,

Francesca

This content is also available in: enEnglish

* Knutsel je eigen robot met de BYOR-kit [video]

Wat een lol hadden Vico (5 jaar) en ik tijdens het maken van onze High Five Robot met de Build Your Own Robot-kit (BYOR-kit) van het Solly Systeem! Toen we de robot aanzetten en zijn arm ineens tot leven kwam, was ons geluk compleet. *MEP* deed ‘ie. Dikke pret! Vico en ik maakten een zelfverzonnen High Five Robot. Niet zomaar een kartonnen robot van doosjes en een keukenrol, maar eentje die echt beweegt en dingen ziet en hoort. Geweldig toch? Knutselen 2.0! (meer…)

This content is also available in: enEnglish

Aanhanger rijbewijs gehaald!
Aanhanger rijbewijs gehaald!

De reden dat ik voor een pipowagen heb gekozen, is om naar kinderen toe te kunnen gaan als ze niet naar de Robotvilla kunnen komen. Denk aan een bezoek aan een school of kinderdagverblijf. Dat betekent dat ik veilig met het kinderatelier achter mijn auto moet kunnen rijden. Ik kan je vertellen dat dat best spannend was. Het is niet bepaald een doorsnee Boedelbakkie. De kar weegt 1300 kilo exclusief inhoud (tafels/stoelen/andere rommel) en de hele “combinatie” (auto + kar), zoals dat in vaktermen heet, is meer dan 6 meter lang.

Aanhanger rijlessen

Het was dus tijd om mijn aanhanger-rijbewijs te halen, zodoende schreef ik mij in bij een lokale rijschool voor mijn zogenaamde E achter B rijlessen en examen. (Ka-ching…. 650 euro verder…*au* ). In totaal heb ik vijf keer, twee uur les gehad en een uur examen. Ik ben door de smalste straatjes van Laren gereden en heb de aanhanger talloze keren achteruit moeten inparkeren. In de tijden dat ik geen rijles had, oefende ik met het kinderatelier op een grote lege parkeerplaats in de buurt, samen met mijn man Vincent.

D-day

Toen brak 28 november 2017 aan. D-Day… de dag van het rijexamen. Ik ben in geen tijden zo zenuwachtig geweest. Met klotsende oksels, rode wangen en een hartslag 250, kwam ik eerst twee rijlesuren door. Vervolgens reden we door naar het examencentrum. Eerst een kopje koffie en nogmaals alle regeltjes met mijn instructeur doorgewerkt om daarna opgeroepen te worden. Ik mocht mij melden bij mijn examinator. Het was alsof ik in slomotion richting die deur zweefde, zo spannend. We liepen naar buiten, de zon scheen gelukkig en ik moest eerst een aantal vragen beantwoorden over gewicht, lengte en veiligheid. Vervolgens moest ik de auto onder de koppeling rijden en de aanhanger aankoppelen. Gelukt, so far, so good.

Daarna gingen we op pad. Zodra ik naast de examinator zat, een hele aardige en vooral super rustige man, gleden de zenuwen van me af en hebben we eigenlijk gewoon een heerlijk ritje gemaakt met 1400 kilo stoeptegels in de aanhanger. Eenmaal terug bij het examencentrum mocht ik plaatsnemen aan zijn tafeltje en stak hij zijn hand uit: “Gefeliciteerd! Je hebt ‘em!” Vette feesttoeters en confetti in mijn hoofd natuurlijk! Een weekje later kon ik mijn felbegeerde vernieuwde rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis. Inmiddels voelt het rijden met de wagen prima vertrouwd. MIJLPAAL! Supertrots op.

Robo groetjes,

Francesca

Misschien leuk om te lezen: In dit eerdere artikel vertel ik hoe ik mijn wagen heb gevonden.

(bron foto: Wikihow)

This content is also available in: enEnglish

Kinderatelier Robotvilla! Van droom tot werkelijkheid.
Kinderatelier Robotvilla! Van droom tot werkelijkheid.

Van droom…

Precies twee jaar geleden bedacht ik Robotvilla. Een blog over kids, code en robots. Binnenkort ga ik de digitale Robotvilla uitbreiden tot een heus fysiek kinderatelier waar kinderen de wereld van techniek en programmeren op een speelse wijze kunnen ontdekken. Jaja, ik heb het voor elkaar. Ik heb een fan-tas-tische ruimte gevonden! Mijn droom komt uit
(meer…)

This content is also available in: enEnglish

Eindhoven Maker Faire 2017 [video]

Dit jaar waren we erbij! De Eindhoven Maker Faire in het Klokgebouw. Een evenement voor jong en oud waar creativiteit en techniek hand in hand gaan. Gekke objecten, robots, kunst en innovatie.

We hebben onze ogen uitgekeken. De robots van Moov waren bijvoorbeeld echt prachtig en de rondrijdende R2D2’s trokken heel veel bekijks. Ik heb ook veel leuke mensen gesproken, waaronder Teun van BYOR (Build Your Own Robot). Daar is zelfs een leuke samenwerking uit voortgekomen, waarover binnenkort meer. Ook sprak ik de maker van de FabCreator, een bijzondere CO2 lasersnijder, en de bouwer van een heus furby bejaardentehuis!

Het is allemaal te veel om op te noemen en daarom heb ik een mooie video gemaakt van ons tripje. Enjoy!

Robo groetjes,

Francesca

This content is also available in: enEnglish

OSMO Coding 5+ [video]

Ik had even tijd nodig om een paar ideeën en gedachten te ordenen en te onderzoeken, want ik heb een heel erg leuk plan. Daarover later meer. Laat ik het oppakken waar ik gebleven was, namelijk bij het bewerken van mijn Osmo Coding-video. Lang verhaal kort, ik ben mijn SD-kaartje met Osmo-videootjes kwijt. Gelukkig had ik de eerste clips er al af gehaald voordat ik de kaart ergens op kantoor op de grond heb laten vallen, maar ik had lang niet genoeg voor een leuke video, dus ging ik daarmee aan de slag. Zie de video hierboven voor onze indrukken van Osmo Coding. (meer…)

This content is also available in: enEnglish

GELUKT! Geen-zorgen-klokje > deel 2 < Arduino project
GELUKT! Geen-zorgen-klokje > deel 2 < Arduino project

“Mama, wanneer kom je me halen? Als het hartje vol is lieverd. – deel 2.”

Vico gaat sinds kort naar school. Niet weten hoe lang de schooldag nog duurt, hoe lang het nog duurt voor ik hem kom ophalen, is voor Vico heel spannend. Ik wil hem heel graag helpen zodat hij onbezorgd kan genieten van zijn dag, dus wilde ik een geen-zorgenklokje voor hem maken. Vico kan nog niet klokkijken, dus heb ik wat anders bedacht op basis van een Arduino. In deel een van dit artikel vertel ik over mijn eerste stapjes in dit Arduino-project. In dit tweede deel vertel ik (heel trots) over het eindresultaat, en natuurlijk of Vico er ook echt wat aan heeft gehad.

Electro Lasagne

Tot op het laatste moment bleef het spannend of ik het kleuterklokje voor Vico’s eerste schooldag op tijd af zou krijgen, maar het is gelukt! Het duurde enorm lang voordat ik de speciale batterij en de bijbehorend batterij-shield binnenkreeg. Ook was het even geleden (twintig jaar… wauw, ik word oud…) dat ik had gesoldeerd. Met trillende handjes heb ik de avond voor zijn eerste schooldag de batterij-shield met succes in elkaar gesoldeerd. Pffew!

Arduino project - Adafruit PowerBoost 500 shield solder

Heart clock apart

Toen kwam het moment waarop ik alle onderdelen van dit Arduino-project moest aansluiten en de power-schakelaar kon omzetten. Daar ging ie dan: de controle-ledjes springen aan, dot matrixje licht op, hartje in beeeeeeeld…. Jaaaa! HIJ DOET HET! Wat een geweldig gevoel is het als het dan ook echt werkt! Met het kleuterklokje hoog in de lucht sprong ik rondjes door de kamer:

simba animated gif

Zo blij dus…

Het hartje

Mijn eerste idee voor de animatie met de dot matrix was om rijen ledjes een voor een uit te schakelen, zodat het lijkt alsof ze aftellen (zie deel een voor een mini-video). Het idee was: Als alle rijen uit zijn, dan komt mama je halen. Maar rijen zijn natuurlijk saai! Ik wilde een robuust figuur en daarom bedacht ik een hartje dat langzaam ‘volloopt’. Ik heb er ter verduidelijking nog een wit hartje overheen geplakt. Dat versterkt het effect, zodat Vico het hartje ook ziet als het klokje uit staat (als de batterij op is, bijvoorbeeld). Op deze manier verdwijnt het hartje nooit, waardoor de teleurstelling voor Vico net iets minder groot is. Het hartje heeft voor ons trouwens een bijzondere betekenis, want ik teken regelmatig met lippenpotlood een klein hartje op onze polsen. Als we elkaar in de loop van een werk-, kinderdagverblijf- of schooldag missen, dan kijken we naar ons hartje en zijn we in gedachte even dichter bij elkaar.

Hierboven de opgestapelde versie van het kleuterklokje. Ik heb alle onderdelen met klittenband op elkaar geplakt, zodat het geheel als een torentje blijft staan.

Later begreep ik dat ik de batterij heel goed moest inpakken, liefst in een hard doosje, omdat deze batterijen vrij kwetsbaar zijn. Je wilt niet dat ze beschadigen want dat heeft vervelende gevolgen (heet, brand, geen leuke dingen). Misschien is er ook een oplossing met gewone AA batterijen, maar die kon ik niet vinden. Als je een tip hebt, laat het me weten via het reactieformulier.

De snacktrommel

Ik had helaas geen tijd meer om het kleuterklokje in of aan Vico’s tas te naaien/monteren. Dus ging ik op zoek naar een doosje waar het hele klokje precies in paste en waar de batterij ook beschermd was. Ik vond een klein snacktrommeltje van precies de goede maat. Het klemt zelfs netjes zodat de boel niet los door het doosje rolt. Een ander bijkomstig tof effect is dat de ledjes heel mooi door de witte deksel van de snacktrommel schijnen.

Heart in box

Hierboven: Het geen-zorgenklokje in de snacktrommel met cool doorschijneffect.

Had Vico er wat aan?

En dan nu natuurlijk de vraag waar dit hele artikel om draait; Heeft Vico baat gehad bij zijn klokje? Het antwoord luidt (met trots): Zeer zeker! Het klokje gaf hem het houvast dat hij nodig had. Voordat ik het hem liet zien, vertelde ik hem dat ik speciaal voor hem iets had gemaakt: “Een speciaal hartenklokje.” Ik heb hem uitgelegd dat als hij wilde weten hoe lang het nog zou duren voordat ik hem kwam halen, hij gewoon even in zijn tas op de gang kon kijken hoe ver het hartje al gevuld was. Als het hartje vol is, sta ik op het schoolplein (of bij de BSO). (Wel op tijd komen natuurlijk 🙂 ) Ook mij heeft het klokje in deze spannende periode geholpen omdat ik dit Arduino-project speciaal voor hem heb kunnen maken. Hij had er gelukkig ook echt wat aan en dat voelt geweldig.

Volgende avontuur: kleuterklokje versie 2.0

Vico heeft zijn klokje de eerste drie weken van zijn verse schoolperiode gebruikt. Daarna was hij genoeg gewend aan zijn nieuwe ritme, de nieuwe locaties, de nieuwe kinderen en de juffen. Toch ga ik van dit klokje een verbeterde, want stevigere en compactere versie bouwen. Ik ga een heel tof meerkleurig ledringetje (doorsnede slechts 3 cm!) gebruiken, waar een heel klein batterijtje bij hoort. Giuliana gaat immers over 1,5 jaar ook naar school en wie weet heeft ook zij baat bij een geen-zorgenklokje.

16 NeoPixel Ring

Hierboven: NeoPixel-ring met 16 ledlampjes <3

Ik wil de programmeercode die ik voor het hartje heb gemaakt ook verbeteren omdat ik die waarschijnlijk heel onhandig heb gemaakt. Dat komt doordat ik al heel lang niet meer heb geprogrammeerd, maar dat mocht de pret niet drukken! Juist met behulp van dit soort leuke Arduino-projecten wil ik mijn programmeervaardigheden nieuw leven inblazen, zodat ik mijn kinderen straks nog beter kan helpen met hun creatieve projecten.

Wordt vervolgd!

Ik kijk uit naar je reactie op dit Arduino-project. Hoe vind jij het hartje geworden? Heb je tips, ideeën of opmerkingen, laat het me weten via het reactieformulier!

Robo groetjes,

Francesca

This content is also available in: enEnglish